مقدمه
کشاورزی مدرن رویکردی دائماً در حال تغییر برای نوآوریهای کشاورزی و شیوههای کشاورزی است که به کشاورزان کمک میکند تا کارایی را افزایش دهند و میزان منابع طبیعی موردنیاز برای برآوردن نیازهای غذایی، سوخت و فیبر جهان را کاهش دهند. شیوههای کشاورزی مدرن به کشاورزان اجازه میدهد تا بهرهوری را افزایش دهند و درعینحال اثرات زیستمحیطی را کاهش دهند. کشاورزی مدرن با بهبود مستمر، با استفاده از فناوری، ابزارهای دیجیتال و دادهها برای انجام این کار هدایت میشود.
کشاورزی منبع مهمی برای امرارمعاش است؛ زیرا فرایند تولید غذا، خوراک، فیبر و بسیاری دیگر از محصولات موردنظر از طریق کشت گیاهان و پرورش حیوانات اهلی (دام) است. این هنر مدیریت رشد گیاهان و حیوانات برای استفاده انسان است.
کشاورزی مدرن چیست؟
کشاورزی مدرن رویکردی در حال تکامل برای نوآوریهای کشاورزی و شیوههای کشاورزی است که به کشاورزان کمک میکند تا کارایی را افزایش دهند و تعداد منابع طبیعی مانند آب، زمین و انرژی لازم برای تأمین نیازهای غذا، سوخت و فیبر جهان را کاهش دهند. تجارت کشاورزی، کشاورزی فشرده، کشاورزی ارگانیک و کشاورزی پایدار از دیگر نامهای کشاورزی مدرن هستند.
تأثیر کشاورزی مدرن بر محیط زیست
همانطور که میدانیم کشاورزی مدرن مقرونبهصرفه بودن مواد غذایی ما را بهبود میبخشد، عرضه غذا را افزایش میدهد، ایمنی غذا را تضمین میکند، پایداری را افزایش میدهد و همچنین سوختهای زیستی بیشتری تولید میکند. اما درعینحال، به مشکلات زیستمحیطی نیز منجر میشود، زیرا مبتنی بر تکنیک با ورودی پایین – خروجی بالا با استفاده از دانههای هیبریدی از انواع پرمحصول و آب آبیاری فراوان، کودها و آفتکشها است. اثرات کشاورزی مدرن بر محیطزیست در زیر موردبحث قرار میگیرد: فرسایش خاک، آلودگی آبهای زیرزمینی و…
کشاورزی مدرن از چه زمانی روی کارآمد؟
کشاورزی مدرن در دهههای ۱۸۰۰ و ۱۹۰۰ از طریق انواع پیشرفتها در کشاورزی و در فراوری و تجارت مواد غذایی به وجود آمد.
روشهای کشاورزی مدرن
سیستم ایروپونیک
ایروپونیک روشی برای رشد گیاهان در هوا یا مه بدون نیاز به خاک است. این یک زیرگروه هیدروپونیک است که با معلق کردن ریشه گیاه در هوا کار میکند. اگر کشاورزان از این روش استفاده کنند، کنترل بیشتری بر میزان مصرف آب خواهند داشت.
آکواپونیک
آکواپونیک یک سیستم حلقه بسته است که بهشدت به لقاح از پیوند همزیستی بین آبزیپروری و کشاورزی بستگی دارد. این تکنیک کشاورزی آبزیپروری سنتی را با هیدروپونیک ترکیب میکند.
هیدروپونیک
روش هیدروپونیک یک روش کشاورزی بدون خاک است که از هیچ نوع خاکی استفاده نمیکند. این تکنیک مستلزم رشد گیاهان سالم بدون نیاز به محیط جامد با استفاده از مواد مغذی مانند محلولهای آب غنی از مواد معدنی است. هیدروکالچر زیرمجموعهای از کشاورزی هیدروپونیک است و مواد مغذی مورداستفاده در سیستم های کشاورزی هیدروپونیک از منابع بسیاری میآیند.
مونوکالچر
این رویکرد شامل کشت یک محصول واحد در یک منطقه کشاورزی مشخص است. کشاورزی در فضای بسته، مانند تولید گیاهان دارویی، در دسته تک کشت قرار میگیرد. تک کشت یک روش کشاورزی مدرن است که در آن یک محصول یا گیاه واحد کشت میشود.
کشاورزی سنتی در مقابل کشاورزی مدرن
روشهای کشاورزی سنتی
- این نوع کشاورزی از شیوههای کشاورزی سنتی و تجهیزات قدیمی استفاده میکند. برای مثال شخمزدن در مزرعه توسط یک جفت گاو نر انجام میشود.
- به دلیل استفاده از بذور کمبازده و استفاده از کودهای دامی و سرگین گاوی بهعنوان کود، تولید ضعیف است.
- این رویکرد کشاورزی از نظر زیستمحیطی مفید است.
- زنجیرههای ارزشی که عمدتاً ماهیتی محلی تا منطقهای دارند.
- ازآنجاییکه به مقدار زیادی نیروی کار نیاز دارد، کارگران کشاورزی با چندین گزینه شغلی عرضه میشوند.
- کود طبیعی بهعنوان کود در این عمل کشاورزی استفاده میشود.
- تنها چند فناوری به کار گرفته شده است.
- سیستم دانش مرسوم
روشهای نوین کشاورزی
- این نوع کشاورزی از فناوری پیشرفته و شیوههای کشاورزی فعلی استفاده میکند. بهعنوانمثال، برای شخمزدن مزارع در کشاورزی مدرن استفاده میشود. علاوه بر این، ماشینآلات مختلفی مانند تراکتور، دروگر، بذر کوبی و خرمنکوب در مراحل پایانی تولید به کار گرفته میشود.
- بازده بالا را در اولویت قرار میدهد.
- ازآنجاییکه از انواع دانههای با عملکرد بالا (HVY) استفاده میشود، خروجی زیاد است.
- این روش کشاورزی سازگار با محیطزیست نیست.
- زنجیرههای ارزش بینالمللی و کسبوکارهای تخصصی.
- محصولات استاندارد شده بهمنظور برآوردن نیازهای بازار
- در این عمل کشاورزی از کودهای شیمیایی و حشرهکشها استفاده میشود.
- اصلاح نژاد توسط مؤسسات تحقیقاتی و شرکتهای بذر انجام میشود
- استفاده گسترده از بذر، کود کشاورزی، مواد شیمیایی کشاورزی و آبیاری.
- فنّاوری پیشرفته کشاورزی، مانند فراوری مواد غذایی.
- سیستم دانش علمی
اتوماسیون مزرعه
اتوماسیون مزرعه که اغلب با “کشاورزی هوشمند” همراه است، فناوری است که مزارع را کارآمدتر میکند، زیرا چرخه تولید محصول یا دام را خودکار میکند. تعداد فزایندهای از شرکتهای AgTech روی نوآوریهای روباتیک کار میکنند تا پهپادها، تراکتورهای خودران، دروگرهای رباتیک، آبیاری خودکار و رباتهای بذری را توسعه دهند. اگرچه این فناوریها نسبتاً جدید هستند، اما صنعت شاهد تعداد فزایندهای از شرکتهای
کشاورزی سنتی است که از اتوماسیون مزرعه در فرایندهای خود استفاده میکنند، زیرا هدف اصلی آن پوششدادن وظایف یکنواخت است.
گلخانههای مدرن
در دهههای اخیر، صنعت گلخانهای از تأسیسات کوچکی که عمدتاً برای اهداف تحقیقاتی و زیباییشناختی استفاده میشوند (بهعنوانمثال، باغهای گیاهشناسی) به تأسیسات بسیار بزرگتری تبدیل شده است که مستقیماً با تولید مواد غذایی معمولی مبتنی بر زمین رقابت میکنند. در مجموع، کل بازار جهانی گلخانه در حال حاضر سالانه حدود ۳۵۰ میلیارد دلار سبزیجات تولید میکند که تولید ایالات متحده کمتر از ۱٪ از آن را تشکیل میدهد.
امروزه، تا حد زیادی به دلیل پیشرفتهای فوقالعاده اخیر در فناوری روبهرشد، این صنعت شاهد شکوفایی است که قبلاً سابقه نداشته است. گلخانههایی به طور فزایندهای در حال ظهور هستند که در مقیاس بزرگ، سرمایهدار و شهری محور هستند.
فناوری کشاورزی دقیق
کشاورزی در حال تکامل است – فناوری در حال تبدیلشدن به بخشی ضروری از هر مزرعه تجاری است. شرکتهای کشاورزی دقیق جدید درحالتوسعه فناوریهایی هستند که به کشاورزان اجازه میدهد تا با کنترل هر متغیر کشاورزی مانند سطح رطوبت، شرایط خاک و ریز اقلیم، محصول را به حداکثر برسانند. کشاورزی دقیق با ارائه فنهای دقیقتر برای کاشت و رشد محصولات کشاورزی، کشاورزان را قادر میسازد تا کارایی را افزایش داده و هزینهها را مدیریت کنند.
کشاورزی و هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در کشاورزی میتوانند سلامت گیاه، شرایط خاک، دما، رطوبت و غیره را کنترل کنند. در واقع به کشاورزان درک بهتری از آنچه بر روی زمین اتفاق میفتد را از طریق فناوری پیشرفتهای بهصورت دقیقتر و سریعتر بیان کرد.
با استفاده از حسگرهای راه دور، الگوریتمها محیطهای مزرعه را بهعنوان دادههای آماری تفسیر میکنند که کشاورزان میتوانند آنها را درک کنند و در تصمیمگیری از آن استفاده کنند.
کشاورزی مدرن در ایران
باتوجهبه اینکه کشاورزی نقش بسیار مهمی در اقتصاد دارد، مدرن و مکانیزاسیون این امر مهم نیز یکی از مسائل بسیار تأثیرگذار در این بحث است. از جمله مهمترین بخشهای کشاورزی مدرن استفاده درستتر و اصولیتر از مواد اولیه و آب در بخش کشاورزی است و باتوجهبه بحران آب در ایران میتوان گفت کشاورزی مدرن نقش فوق مهمی را باید در ایران ایفا کند؛ اما علیرغم تمامی این دادهها ما شاهد این هستیم که بر خلاف کشورهای دیگر ایران سیر کندی را در کشاورزی مدرن دارد طی میکند.